טיפול דיאדי: טיפול ביחסי הורה-ילד

גישת הטיפול הדיאדי, הטיפול בצמד, היא הגישה לטיפול ביחסים. טיפולי הורה – ילד.

הטיפול הדיאדי נובע בין השאר היסטורית ומושפע מהטיפול המשפחתי  מגישות של קרמר ושל ויניקוט. הטיפול מתבסס גם על מודל שהתפתח מגישתה של מרגרט מאהלר, שעבדה במשולש מטפל-ילד-הורה עם ילדים בעלי הפרעות קשות. בטכניקת הטיפול הדיאדי מתערבים בקשר, ביחסים, כאשר המטפל נמצא בחדר הטיפולים עם ההורה וילדו יחד.

מודל הטיפול הדיאדי מתבצע לעיתים עם הורה וילד מבוגרים וגם יעיל לעיתים בעבודה של אימא או אבא עם בנו או בתו המתבגרים. בישראל קיימת אופנות של טיפול דיאדי, השואף לשתף את שני ההורים לסירוגין ובין לבין הפגישות עם הדיאדות הורה-ילד, לעבוד עם שני ההורים במעיין מפגשי הדרכה משולבים.  המודל החיפאי של בן אהרון מאורגן ברצף של מפגשים עוקבים, כאשר ישנו מפגש של אב-ילד, אם-ילד, כולם עם המטפל, בזה אחר זה מודל זה התפתח עם השנים כגישה דינמית-התייחסותית לטיפול בהפרעות ביחסים.

המטרה המרכזית של הטיפול היא להבין, להתייחס ולשנות את היחסי הילד וההורה. בטכניקות אלה ההורה יכול לשנות את מה שמכונה "הפונקציות הרפלקטיביות" שלו, ואת הורותו בכללותה.

בתחילה, מודלים אלו פותחו עבור משפחות עם ילדים צעירים, אך ישנה הרחבה שלהם לגילאים שונים והתאמות לסוגי אוכלוסיות שונות בעלות צרכים מיוחדים או ייחודיים.

סוג טיפול זה יכול להיות משמעותי ומתאים למשל כאשר ההורה מרגיש ניכור ביחסים עם ילדו, למשל אמא המתארת עימותים רבים עם בתה, או אב אשר חוזר ממילואים ממושכים, ובנו הצעיר מתעלם ומסרב שיטפל בו. סוג טיפול זה מתאים כאשר עיקר הבעיה בקשר, ביחסים – בקשר בין אחד ההורים לילד, או בקשרים בין שניים מבני המשפחה.

הטיפול הדיאדי התפתח מהטיפול המשפחתי ומשיטות העזרה להורים ובפרט למשפחות שיש בהן ילדים שהם צעירים מכדי להיות בטיפול בעצמם. האגודה לטיפול הורה –ילד עוסקת בטיפול והכשרת מטפלים בגישה זו.

בפועל בשטח קלינאים עומדים בפני האתגרים של גיוס האב לטיפול והבהרת מהות ההתערבות עבור חלק מהמטופלים. מעבר לכך, הטיפול הדיאדי מתמודד עם שאלות לגבי מורכבות ההעברות ותפקיד המטפל במפגש עם ההורים. מפגש זה יכול לנוע בין התוויות  של "הדרכת הורים" המתמקדת בעיבוד מפגשי ההורה-ילד, או בתיווך הילד להורים וחיזוק מיומנויותיהם אתו וכלפיו. לעיתים יעסוק במעין טיפול בהורות למען פתרון בעיות או למען היחסים עם הילד/ה. כאשר המטרה המוצהרת היא התבוננות על הדיאדות והתחרשות בכאן ועכשיו של חדר הטיפול.

טיפול דיאדי ניתן באופן ציבורי למשל על ידי יחידות לטיפול בגיל הרך ובמשפחה וכן בקליניקה הפרטית על ידי פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים שמעמיקים בכך את התמחותם. מטפלי הורים מומחים ינסו להתאים סוג התערבות זה לאלו מהמשפחות, ההורים והילדים להם הוא מתאים. הטיפול הדיאדי במקורו החל כאשר הורים הגיעו עם קשיי התקשרות והתנהגות עם ילדים צעירים שלא ניתן היה, אפילו לא במודל הקליינאני לעבוד איתם באופן ישיר. כמו בתחומי וגישות התערבות אחרות, אנו שואפים כמטפלים אינטגרטיביים להתאים לכל פונה את סוג ההתערבות היעיל עבורו. ישנם גם טיפולים בהם יש הורה וילד בחדר והגישה אינה של טיפול דיאדי. קיימים מודלים של טיפול בילד בנוכחות הורה, כמו הטיפול הסימולטני של חזן, בהם ההתערבות שונה. ישנן גם התערבות עם הורים ועוד, שנערכים אף הם בצורה דומה. לצידם התפתחו בשנים האחרונות גם גישות ממוקדות העוסקות בקשר הורה ילד באופן ממוקד ודרך פעילויות. כך למשל היא גישת התרפליי, Theraplay  טיפול הורה ילד חווייתי מבוסס התקשרות.  שיטת טיפול חווייתית בילדים ומשפחותיהם מבוססת התקשרות. יש לזכור כי העקרון המשותף לטיפול הדיאדי במהותו הוא כי המטופל הוא היחסים עצמם.

הצטרפות לקהילת מטפלי פורום אמפטי"ה